Verplichte elektrakeuring glastuinbouwbedrijven

2158 21/01/2021

Achmea heeft het uitvoeren van een elektrakeuring verplicht gesteld bij tuinbouwbedrijven. Elk tuinbouwbedrijf moet dit voor 31 december 2022 hebben uitgevoerd. Waarom is dat nodig, om welke keuringen gaat het dan precies en wat kun je hier zelf aan doen om schade te beperken?

Wat is een elektrakeuring?

Tijdens een elektrakeuring kijkt de inspecteur waar de aandachtspunten bij de elektrische installaties liggen. Daarnaast wordt alles gemeten en worden testen uitgevoerd. Na het onderzoek stelt de inspecteur een rapport op waarin staat of jouw bedrijf wel of niet aan de eisen voldoet van veilige elektra. Bij afwijking van de eisen, moet er binnen drie maanden herstel zijn verricht.

Waarom is het verplicht om een elektrakeuring uit te voeren?

Achmea legt de cijfers naast elkaar en zegt dat 30% van de schade in tuinbouw ontstaat vanuit brandschade door elektrische installaties. Een tuinbouwbedrijf heeft er nogal wat, denk hierbij aan kabels, buizen, leidingen, schakelaars, verlengsnoeren en machines. Omdat agrarische bedrijven steeds groter worden, neemt ook de schade flink toe.

Hoe ontstaat brandschade? 

Door de vele elektrische installaties in een tuinbouwbedrijf kan er al snel kortsluiting ontstaan. Denk hierbij aan verouderde installaties, waarbij snel een bron van warmte gecreëerd kan worden. Daarnaast ontbreken er wel eens afdekplaatjes. Dit kan al snel uitgroeien tot een grote brand.

Stof blijkt ook een grote factor te zijn van brandschade. Dit kan namelijk zorgen voor een plaatselijke oververhitting. Verder zijn ongedierte een oorzaak van het uitbroeien van brand. Ze knagen bijvoorbeeld de kabels kapot. En vergeet het uitvoeren van werkzaamheden niet, deze brengen altijd risico met zich mee.

De SCIOS scope 10 is een methode voor het beoordelen van elektrisch materiaal op brandrisico’s. We brengen hiermee de brandveiligheid van installaties en apparatuur in kaart.

Wees op tijd

Let op, wees op tijd met het maken van een afspraak! Wachten met een keuringsinstantie inschakelen tot oktober volgend jaar kan betekenen dat je te laat bent. Dan is je bedrijf dus tijdelijk niet verzekerd tegen brand. Komen er gebreken naar boven, dan moeten die hersteld worden en ook dat kost tijd. Begin er dus ruim op tijd mee, nog voor de zomer van 2021.

Persoonlijke benadering is waar we voor staan. Bij ons krijgt u geen bandje aan de lijn. Maak kennis met ons team en neem vrijblijvend contact op. We helpen u graag.